Na de HAVO en VWO moest ik in het leger. Daar werd ik officier en kwam ik er al snel achter dat die manier van leiding geven niet de mijne was. Daarna ben ik met veel plezier de opleiding lichamelijke opvoeding ingestapt. In 1988 studeerde ik af als leraar lichamelijke opvoeding. Ik wilde niet voor de klas staan. Veel te eenzijdig kinderen iets leren, waarvan een aantal niet wilden en ook nog eens slecht in orde houden en namen onthouden. Via Eelco van den Berg kon ik mijn laatste stage bij Kees van de Werf, Fysical Fitness manager bij De Nederlandsche Bank volgen. Dat voelde als thuiskomen. Mijn scriptie ging over het ontwikkelen van bedrijfsfitness en daarover op de sportacademie de mogelijkheid geven je daarin te specialiseren. De academie was juist bezig met differentiatie en ik heb een paar jaar part time les gegeven over het ontwikkelen van bedrijfsfitness op de sportacademie.
Na mijn studie mocht ik eind 1988 bij de NMB bank (een van de voorlopers van ING) bedrijfsfitness van de grond af aan opzetten. Meer dan 800 belangstellenden en 200 plekken was een grote uitdaging in het begin. Na een half jaar kwam Mariette Boekhoff me ondersteunen. En later voegde Paul Ram, Chris Brands, Juke van de Scheer en Cindy de Bruin zich aan het team. We zien elkaar nog steeds zo af en toe. Bedrijfsarts Wim Schermerhorn vroeg op een gegeven moment of ik voorrang aan iemand kon geven die aan het revalideren was na hartklachten. En zo ontstond de formule medische indicatie voor bedrijfsfitness, voorrang voor medewerkers met fysieke en psychische klachten. Na een paar jaar was 40% van de deelnemers doorverwezen door de bedrijfsarts of bedrijfsmaatschappelijk werk. Bedrijfsfitness werd mede hierdoor onderdeel van de Sociaal Medische Dienst van ING en was naast de bedrijfsartsen, bedrijfsergonomen en bedrijfsmaatschappelijk werkers een van de teams die zich met Arbeid en Gezondheid bezig hield. De aanpak met doorverwijzingen door de bedrijfsartsen en bedrijfsmaatschappelijk werk hielp ons in 1991 ook door een reorganisatie, waarbij kostenbesparing centraal stond. Doordat we konden aantonen dat medewerkers door bedrijfsfitness sneller re-integreerden overleefden we deze reorganisatie. We leverden meer geld op dan dat we kosten. En de uitslag van het onderzoek was zo positief dat we mochten uitbreiden naar alle grote panden van ING. Ondertussen waren we al uitgebreid met kortdurende fysiotherapiebehandelingen en ontspanningstrainingen. Zo werd ik leidinggevende van bedrijfsfitness en fysiotherapie bij ING en coördineerde ik de uitbreiding naar meerdere locaties.
In 1991 was ik ook nieuwsgierig geworden hoe het kwam dat medewerkers überhaupt klachten kregen. Ik ging opleidingen ergonomie volgen. En vanaf 1995 maakte in gefaseerd de overstap naar de afdeling bedrijfsergonomie. Preventie en gezond werken werden mijn aandachtspunt. Hierbij was het uitgangspunt dat de taak van de medewerker, zijn hulpmiddelen (inclusief werkplek) en de medewerker zelf zodanig in balans zijn dat gezondheid en productiviteit daar hun voordeel van hebben. Beoordelen, ontwerpen van werkplekken en begeleiden van inkooptrajecten van meubilair werden dagelijkse kost. Ik leerde veel van Paul Settels over werkplekergonomie, licht, lucht, geluidshinder, kantoortuinen en concentratieplekken. En Paul en ik gaven met veel plezier trainingen aan facilitair medewerkers in ergonomie. Helaas maakte een conflict bij ING een einde aan dit prachtige avontuur.
Gelukkig kwam ik via Olaf Roeten bij Berenschot terecht als managent consultant. Samen met ergonoom Peter Starink ontwikkelden we daar Human Performance Managent. Daarbinnen hield ik me onder andere bezig met werkdruk en schreef ik mijn eerste artikel hierover met als titel ‘werkdruk is desorganisatie’. Ik registreerde me als ergonoom en werd ook actief in de Nederlandse vereniging voor ergonomie.
In 2000 kondigde onze dochter Elise Pennock zich aan en wilde ik minder werken en tijd hebben voor ons gezin. Ik solliciteerde voor de vacature bij FNV als adviseur kwaliteit van de arbeid voor 32 u per week. Ik wilde de werkwereld ook vanuit werknemersperspectief leren kennen en 32 u was beduidend minder dan de uren die ik bij Berenschot maakte. Ik heb in bijna 5 jaar bij FNV prachtige arboconvenanten begeleid, de quickscan werkdruk, ontwikkeld door Jan Warning een vervolgslag gegeven en sectorvarianten van gemaakt. Daar waar samenwerking met werkgevers rondom arbo aan de orde was, mocht ik in uitdagende projecten ondersteunen vanuit vakbondsperspectief. Via de arbotelefoon hield ik feeling met de werkvloer. En ik teste de eerste inklapbare laptophouder en maakte een aparte checklijst om die te kunnen beoordelen.



Een mooie tijd, maar het kriebelde ook om vanuit mijn eigen visie aan de slag te gaan. Toen Steven Pennock, ons tweede kind naar het basisonderwijs ging kwam meer tijd vrij en maakte ik de stap naar zelfstandigheid. Ergo-balans zag in 2006 het levenslicht. En samen met Josje Salentijn richtte ik een paar maanden later de netwerkorganisatie De Goede Praktijk op.
Ergo-balans om in bedrijven aan de slag te gaan en De Goede Praktijk om arbocatalogi voor sectoren te ontwikkelen en implementeren.
Binnen De Goede Praktijk was ik samen met Aukje van den Bent de specialist voor werkdruk en later ook werkplezier. En in de loop van de jaren werd dat onderwerp zo groot dat steeds meer adviseurs binnen De Goede Praktijk zich hiermee bezig gingen houden. Zo besloten we hier een apart bedrijf voor op te richten en zo ontstond 5 sterren werkplezier. Met 7 eigenaren en 12 door ons zelf opgeleide trainers gingen we de markt op. Met een prachtig aanbod, waarbij we met een bottum up aanpak op basis van de positieve psychologie teams en bedrijven ondersteunde. Helaas lukt het ons niet met 7 kapiteins op het schip hier goed sturing aan te geven en begin 2020 gingen Pepijn Nicolas en Maaike Sauerborn alleen verder met 5 sterren werkplezier.

In 2015 had ik cranio sacraal therapie bij Elles de Vries. In twee sessies waarbij haar handen naar mijn idee stil lagen bij mijn achterhoofd raakte ik van mijn steeds terugkerende hoofdpijn af. Twee jaar lang had ik daarna geen hoofdpijn meer. Uit nieuwsgierigheid volgde ik de startmodule van de opleiding tot cranio sacraal therapeut. Daarna met iets meer nieuwsgierig de vervolgmodule en spoedig volgde de keuze om de propedeuse af te maken. Daarna wist ik het, ik wilde ook Cranio Sacraal Therapeut worden. Begin 2019 studeerde ik af met een eindwerk over stress en ontspanning. Onder de vlag van ‘zee van ruimte’ geef ik sindsdien cranio sessies.

In 2021 kreeg ik onverwachts een herseninfarct, welke me weer met de voeten op de grond zette. Twee jaar door Corona niet bewegen, slecht eten en een periode van stress waren naast familiaire overeenkomsten de triggers. Deze leerzame ervaring bracht me uiteindelijk dat ik minder in bedrijven wil werken en meer kennis wil overdragen en meer impact op het individu wil hebben. Sindsdien ligt mijn accent op cranio, coaching en het geven van trainingen.

In 2021 kwam ik in aanraking met Richard de Leth van OER-sterk. Een ijzersterke aanpak van gezond leven die het probleem achter het probleem aanpakt. Dit sprak me zo aan, dat ik eind 2021 de opleiding tot OER-sterk coach volg en 30 juni 2022 hierin gecertificeerd ga worden.

2023: Mijn focus is veranderd. Na meer de 20 arbocatalogi geschreven te hebben is dat mooi geweest. De kern van mijn werk is nu trainingen geven en boeken schrijven. Ik geef trainingen aan vertrouwenspersonen zodat die hun taak goed kunnen uitvoeren. Daarnaast geef ik trainingen over het voorkomen van een burn-out en het voorkomen van ongewenst gedrag in organisaties. Begin 2023 schreef ik het boek ‘De Nieuwe Vertrouwenspersoon’. In november waren er 1000! verkocht en begin december verschijnt de 2e herziene druk met veel uitbreidingen. Nog twee boeken staan op de rol: ‘Zakelijk pesten’ (eerste helft 2024) en ‘Werkdruk’ (tweede helft 2024.

Via mijn praktijk Zee van ruimte wil ik het verschil maken door Cranio, coaching en leefstijlcoaching. En daarbij een laagje dieper gaan door naar de oorzaken en triggers in het leven te kijken. Als iemand nu met een lichamelijke klacht bij mij komt, is mijn onderzoeksvraag steeds vaker: ‘misschien heeft je lichaam ook een klacht over jou’, of ‘wat heeft je lichaam je daarmee te zeggen’? Bij de opleiding tot cranio De PCSA ga ik vanaf 2024 ook les geven. Een tweedaagse stress en cranio en daarnaast de 6 daagse training ken je Brein 1.

Ik heb verder genoeg vrije tijd voor mijn hobby’s:
– zeilen, wandelen en roeien met Antje,
– Energiecoach en trainer warmtepompen,
– organisator van DansJeVrij! In Naarden en uiteraard ook zelf gepassioneerd blote-voeten-danser
– Klussen in huis en tuin
– Goed gesprek met vrienden en familie.